2015. február 18., szerda

Sminkecset tisztítás | A hadművelet


Kismillió bejegyzés, cikk és poszt született már a témáról - valószínűleg mindenkinek a könyökén jöhet ki a dolog - de én még nem emlékeztem meg erről a műveletről a blogon, és mivel mostanában történt pár változás az ecsettisztító rutinomban, gondoltam miért ne lehetne ez, a mai bejegyzés témája. Több alternatívát is kipróbáltam az utóbbi időben, és így elöljáróban azt kell mondanom: nekem végeredményben az jön be leginkább, amiben semmi flanc nincs. Csak a kezem, a folyékony szappan és az ecsetek. No meg talán egy kis eszköz. De ne menjünk ennyire előre.

Nagyon háklis vagyok egyébként az ecseteim tisztaságára és tisztítására - a leggyakrabban használtakat majdnem minden hétvégén megfürdetem - hiszen ezekben igen gyorsan meg tudnak telepedni a különböző baktériumok, és az én sokszor amúgy is kritikusan viselkedő bőrömnek sem hiányzik egy plusz veszélyforrás. Szóval igen: mindenkinek megvan a saját maga keresztje: az enyém többek között a sminkecsetek tisztán tartása.


Eddig a klasszikus jól bevált módszert alkalmaztam: megnedvesítettem az ecseteket, belemártogattam őket egy kis samponba, vagy folyékony kézmosó szappanba és a tenyeremen húzogatva, tisztára mostam őket.

Nemrég a blogger világ az Ebelin ecsettisztító folyadékától lett hangos, persze én is úgy gondoltam, hogy érdemes lehet egy próbát tennem vele, de bevallom: hatalmas csalódás volt számomra a termék. Először használtam ilyen típusú speciális ecsettisztítót, így a kezdeti csalódottságom is ebből adódhatott, de nagyon nem tetszik, igazából még most sem. Több fújásra volt szükségem ahhoz, hogy nagyjából tisztának érezzem az ecsetem - és hogy nyomát se lássam a festéknek, bár ezután szemre tényleg tisztának tűntek - ugyanakkor mindig ott motoszkált bennem a gondolat, hogy ez így nem az igazi, kell neki egy kis vízfürdős öblítés. Nagyon szúrós szaga van a terméknek, és mintha egy furcsa réteget is hagyna az ecsetek szálain. Ebből a kettős érzésből adódóan az volt az érzésem, hogy többet ártok nekik, mint használok. Kicsit olyan számomra, mint a folyékony kéztisztító szappanok, amelyeket útközben használhatunk: hogy tudom, hogy antibakteriális, de én csak azt érzem, hogy a koszt kenegetem szét a kezeim között, nem tűnik el semmi. Nekem szükségem van szappanra és a vízre is, vagy legalább egy nedves törlőkendőre. Mindenesetre, én nem szerettem meg ezt a terméket, és valószínűleg, csak a szemhéjtusecseteimet és a rúzsecseteimet fogom vele tisztítani, mert ezeknél számomra szükség van egy kicsit célzottabb tisztítószerre is, mint a szappan. Aztán ugyanúgy kapnak majd egy szappanos fürdőt is: én ebben bízom meg leginkább.


A másik újdonság Ebay csodaországból érkezett - Viki bejegyzésében figyeltem fel rá, és Ő egyébként pont tegnap írt a termékről <itt> - gondoltam teszek ezzel is egy próbát. Ez egy ecsettisztító tojás - vagy valami olyasmi, mert miért pont tojás, egy fél esetleg :) - és az ujjainkra felhúzva, megkönnyíti az ecsetkimosás folyamatát, hiszen így egyrészt nem ázik ki annyira a tenyerünk, másrészt a kis barázdák segítenek az alaposabb tisztításban is. Jobban vezetik a vizet és a folyékony szappant: alaposabban és mélyebben ki tudom tisztítani vele az ecseteimet. Szóval csillagos ötös is lehetne a termék, de azért ennek is érzem egy kicsit a kellemetlen mivoltát. Sok ecsetnél nagyon hosszú ideig tart a művelet, hiszen itt egyesével tudom csak ráhelyezni az ecseteimet, - lehet többel is gondolom, de az Nekem nem esik kézre. A tenyeremnél viszont volt olyan, hogy kettesével, akár hármasával is mostam egyszerre a szemre való, vékonyabb ecseteimet - illetve mivel a két ujjamra van felhúzva, és ez megkíván egy bizonyos kéztartást, a végére eléggé elgémberednek az ujjaim, és kemény a műanyag is - szóval nem egy komfortos érzés. De ez csak az én kissé kritikus oldalamat indítja be, egyébként szuper a termék, és nagyon hasznos!


Szóval itt tartok most, és azt hiszem végeredményben ezekkel az eszközökkel elégedett lehetek, megbízhatóan fürdethetem az ecseteimet, aggodalom nélkül. Persze mindenkinek van egy személyes preferenciája, hogy mivel tisztítja őket - én maradok a jól bevált víz-folyékony szappan kombinációnál, megtámogatva ezzel a kis tojással - de érdekelne, hogy Ti milyen módon és milyen eszközökkel teszitek rendbe a sminkecseteiteket?

30 megjegyzés:

 1. Az ebelin tisztítóról én sem olvastam jókat ezért inkább meg sem vettem. Viszont ez a kis tisztító tojás még mindig piszkálgatja a fantáziámat, így lehet meg fogom rendelni :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, nagyon vegyes véleményeket olvastam én is - bár már utólag, miután megvettem, de muszáj volt kipróbálnom. A kis tojáska tényleg cuki, szerintem próbáld ki! :)

   Törlés
  2. Én óvatos voltam a vásárlással :) Tojáskába viszont biztos befektetek, mert nagyon szimpi :)

   Törlés
 2. Nekem nagyon bevált az hogy micellás vízzel pucoljam az ecseteket :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Haha, hát igen, értelek - bevallom volt amikor én is arra használtam el a sajátom, mert nekem arcra nagyon nem vált be a micella :D

   Törlés
 3. Szerintem is nagyon fontos a higiénia. Én minden használat után megtisztítom az ecseteimet, ami abból áll, hogy sebbenzinből teszek egy négybe hajtott papírtörlőre, és azon eltörlöm az ecseteimet. Ezt Marától tanultam. Ez leoldja a sminket róla, a vízállót is, és egyből le is fertőtleníti. Nekem undi lenne enélkül kétszer használnom egy ecsetet még magamon is, az olyan, mintha nem mosnám el a tányért, csak másnap újra beletenném a kaját. :-P Szóval lehet, én még nálad is háklisabb vagyok. :D A sebbenzin meg olcsó is, és bár nem vettem ebelines ecsettisztítót, az inci-t látva nem is fogok... Ez a módszer persze a szálak mélyéről nem szedi ki a cuccost, ezért heti egyszer el is mosom őket babafürdetővel, szóval biztosra megyek. :D Ezt a műanyag tisztító-izét láttam én is Vikinél, szerintem veszek is majd egyet. ;-) A sebbenzin meg nem árt az ecseteknek, ezt tutira lecsekkoltam. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Wow Ildi, nem vagy semmi, erre nekem időm nincs inkább reggel :D Én továbbra is fürdetek, nálam ez már ilyen rutin művelet hétvégén, de irigykedem, hogy van türelmed minden alkalommal, nagyon klassz dolog ez! ;)

   Törlés
  2. Áááá, meglepődnél, milyen gyorsan megvan, 2 perc az összes ecsetem. :) A sebbenzin fél pillanat alatt leoldja róluk a szutymákot. Reggel én azt se tudom néha, fiú vagyok-e vagy lány. :D Este lefekvés előtt szoktam, kb. olyan rutin már, mint az esti fogmosás. :D

   Törlés
 4. Két fajta tisztítási módszerem van!
  Az első, melyet hetente alkalmazok: az ecsetre sebbenzit spriccelek és egy szintén benedvesített ruhán körkörös mozdulatokat teszek az ecsettel még a festék ki nem jön belőle teljesen! Nem mellesleg a sebbenzin fertőtleníti is az ecseteket!
  A második módszerem (amikor több időm van), hogy az összes ecsetemmel bevonulok a fürdőbe és a tenyerembe nyomok egy kis baba sampont és szintén kör körös mozdulatokkal megtisztítom őket. Ennek a hátránya, hogy a végére nagyon ki tud ázni az illető kacsója! Ez ellen jó trükknek tűnik ez a "tojás", bár lehet maradok a jól bevált rutinnál! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szuper professzionális a Te módszered is, lehet ideje lenne kipróbálnom a sebbenzint, ha már ennyien írjátok! ;)

   Törlés
 5. Méregdrága MAC ecsettisztító folyadék és vastag, 4-rétegű zsebkendő teszi ki az ecsetmosási rutinomat, ha majd ezt a folyadékot elhasználom, akkor átpártolok a babasamponra, meg kelleni fog hozzá egy ilyen kis szilikonos kütyü, szóval "nagy" beruházás lesz :P
  Pusza: Reni

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Elvből nem veszek olyat, szerintem rablás amikor vannak tényleg kedvezőbb megoldások, sokkal logikusabb, nem? :) De legalább bevált akkor, ennek örülök! ;)
   Bizony, hatalmas beruházás kb. 450 Ft :p

   Törlés
 6. Köszönöm az említést <3
  Rózsaszínben is szép! :D Egyébként én nem húzom az ujjaimra, csak a tenyeremben tartom, így kényelmes, és több kisebb ecsetet is tudok így rajta mosni. Próbáld ki, hátha így jobban működik majd :)
  Én mindig babsamponnal mostam az ecseteket hetente egyszer, néha a Zoeva-s ecsettisztító folyadékkal, meg alkohollal. Ha valami nagyon nem akar kijönni, pl. korrektor ecsetből, akkor mosogatószer kerül bevetésre. Ennyi :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Na jó, most igazán bambának érzem magam, hogy ez eddig nem jutott eszembe :D :D Lehet, hogy úgy kényelmesebb lesz, valóban :))

   Törlés
 7. Tűkön ülök már, hogy megjöjjön az én tojáskám lilában, nagyon szeretném már azzal mosni az ecseteket :D Nálama mi bevált: ecsettisztító szappan + / - hajbalzsam. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Mindenkinek lesz ilyen kis tojáskája lassan, Viki forradalmat indított vele :)) Hajbalzsamot sosem használtam még, attól gondolom puhábbak lesznek a szálak?

   Törlés
 8. Én sajnos nagyon-nagyon lusta vagyok, ha ecsetmosásról van szó, bár az is igaz, hogy az alapozó- és pirosító ecsetet leszámítva mást nem is nagyon használok napi szinten. Egyébként én csak simán babasamponnal szoktam kimosni őket. Eddig bevált ez a "módszer", viszont ezt a kis tojás most rendesen befészkelte magát a fejembe. :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kell neked a kis tojás: hidd el! :D
   Különben olyan sokan írjátok ezt a babasampon dolgot: én hosszú évek óta nem vettem ilyet, valójában szerintem soha nem is használtuk, de ki fogom mostanában próbálni újra! ;)

   Törlés
 9. Következő rendelésemben már benne is lesz egy ilyen rózsaszín cukiság! :)

  VálaszTörlés
 10. Mivel kombinált, problémás bőröm van eredetileg, nagyon figyelek arra, hogy mivel érintkezik arcom. Ha már egyszer az arcápoló és smink-termékeimet lecseréltem teljesen természetes alapanyagúakra, akkor az ecseteim mosására sem használok akármit, hiszen kizártnak tartom, hogy minden tisztító anyag eltűnik a szálak közül, bármennyi ideig is dörzsölöm a langyos vízben őket. Így MPD-vel mosom az ecseteket, ami egy természetes összetevőjű tisztítószer, nagyon puha lesz a szőr tőle és nem mellesleg nagyon jól kiviszi a legmakacsabb BB krémet is az alapozóecsetből! Épp készülök egy videót készíteni a folyamatról, csak rá kell vennem magam az ecsetmosásra.. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon helyes, jól hangzik és ésszerűen amit írsz! Bevallom fogalmam sincs melyik ez, az általad említett termék, mesélsz róla kicsit többet? MPD a neve, így keressek rá? ;)

   Törlés
  2. Azóta megcsináltam végre a videót is róla, itt megtalálod: http://egeszsegesszepsegegyszeruen.blogspot.hu/

   Igen, MPD, Forever Living gyártja, aloés :) Igazából általános tisztítószer, gondoltam, megnézem, mit csinál az ecsetekkel és hát bejött! :)

   Itt tudod meglesni az összetevőket: http://www.flpshop.hu/customers/recommend/load?id=1890

   Törlés
 11. Alapból gondolkodtam, valamilyen hasonló olcsóbb megoldásra, bár még nem néztem utána. :D De tervezem most már beszerezni ezt a kis apróságot. :D Én is a víz + szappan párti vagyok, de próbálok a szappan részével kísérletezni. Gondolok itt a babák számára kifejlesztett termékekre, illetve a kombinált sampon+balzsam termékekre. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, szappan témában határ a csillagos ég! Bár én azzal mosom ami éppen itthon van :D

   Törlés
 12. Én mindennaposan csak a zselés szemhéjtus ecetét és a pirosítóecsetet használom. Szemhéjpúderekhez általában applikátort, néha ecsetet, de fura módon ezeket ritkán mosom ki, akkor folyékonyszappanos vízzel vagy babaszappannal. Szempillaspirál-kefét pedig szintén szappanos vízzel, mivel én a spirál használata után átfásülöm egy "üres", kimosott kefével, és ezt szinte minden használatkor kimosom, mert telítődik a festékkel, illetve van több, és ha mind festékes kimosom őket. :D A tus ecsetéből viszont ezek nem viszik ki a festékmaradványokat, így először kétkomponensű sminklemosós kézzel-tenyérrel dörzsölöm, majd utána a szappan. Nekem ezek beváltak. (-: Nekem sajnos a micellás víz erre sem vált be, nem szeretem én sem azt a terméket, és egy 3/4 üveg Garnier még mindig itt figyel a polcon. :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Micsoda szakszerű műveletek és trükkök, szuper vagy! :)) Igen, sajnos ez a micella nekem se, van aki imádja, mi meg kevésbé...

   Törlés
 13. Nekem -még - nincs sok ecsetem. Na de E-bayről már kinéztem, miket szeretnék. Ez a kis "tojás" cuki! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Jópofa dolog ez a tojás, szerintem érdemes egy próbát tenned vele is. ;)

   Törlés

Minden megjegyzést elolvasok, és igyekszem válaszolni rájuk.
Köszönöm a kommentet, sokat jelent, hogy elmondod a véleményed!